Ny lag har gett flera länsföretag böter

Den nya lagen med så kallade personalliggare som infördes vid årsskiftet, som ska förhindra skattefusk hos bland annat resturanger och frisörer, har redan haft effekt i länet. Hittills har ett åttiotal företag fått böter när uppgifterna i liggaren inte visat sig stämma med verkligheten.

I personalliggare ska arbetsgivaren varje dag skriva in vilka som jobbar.

Skatteverket har sedan den nya lagen infördes gjort kontroller hos restauranger och frisörer för att se om de har en personalliggare och om de fyller i den.
I Örebro län med omnejd så har ett 80-tal företag slarvat med personalliggaren och fått betala böter.

Böterna ligger på 10 000 kronor om det inte finns någon personalliggare alls och 2 000 kronor om personal finns i lokalen men inte finns uppskriven i personalliggaren.
Den nya lagen har även inneburit att inbetalningarna av arbetsgivaravgifterna ökat med 16 procent, vilket var ett av syftena med, det menar Svante Egelid som är informatör på Skatteverket i Örebro.

Vahid Pirzadeh, krogäagaren i Örebro, tycker att det är lite krångligt men ser ändå fördelarna med personalliggare. Han menar att det visar att man driver en seriös verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".