Kurder demonstrerade i Örebro

Ett 80-tal Irakier och kurder demonstrerade vid lunchtid på torsdagen i centrala Örebro. De anser att det är fel att utvisa de 1500 kurder som har tidsbegränsat uppehållstillstånd. Migrationsverkets bedömningar av läget i norra Irak stämmer inte överens med verkligheten, det var dagens budskap.

Demonstrationen handlar om de kurder som kom till Sverige för sex eller sju år sedan och som idag har tillfälligt uppehållstillstånd, men som nu måste återvända till sina respektiva hemländer, berättar Zozan Hussein från Irakiska flyktingrådet.

Migrationsverket står fast vid sin tidigare bedömning av läget i de norra delarna av Irak. Besluten om avvisning kommer inte att ändras, eller omprövas. De kurder som det handlar om ska nu återvända till sina hemländer när det tillfälliga uppehållstillståndet slutar gälla.

För en man i Örebro som kom från det krigshärjade Irak för sex år sedan har det tillfälliga upphållstillståndet gått ut. Han är förtvivlad och rädd och tänker inte lämna Sverige.

-Jag har två dödsstraff på mig. Mitt liv är i fara, säger han till vår reporter via en tolk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".