Bo gratis på semestern - i 218 länder

Om du kan tänka dig att sova på soffan hos någon du inte känner under semestern så finns det över en kvarts miljon soffor i 218 länder att välja på. Soffnätverket Couch Surfing växer explosionsartat, även i Örebro. Li Dahlberg har låtit örebrobesökare sova på hennes soffa sedan 2003.

Couch Surfing, eller soffsurf med ett svenskt ord, innebär att man på en hemsida anmäler att man har en soffa som resenärer från världens alla skrymslen kan bo gratis på. Ett slags kontaktförmedling för turister med lite pengar eller för dem som av någon anledning inte vill bo på hotell eller vandrahem. Li Dahlberg öppnar sitt hem för och visar soffsurfare runt i Örebro.

Men att släppa in nästan helt okända människor i sitt hem kan ju innebära vissa risker. Li berättar att det finns soffsurfarambassadörer som håller ordning bland medlemmarna på hemsidan. De som inte sköter sig blir portförbjudna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".