Klimatcoachingprojekt i Hällefors

Hällefors är enda kommunen i Örebro län som är med i projektet Klimatcoachning, som ger stöd till lokalt klimatarbete i små kommuner i Sverige. Roland Gustavsson, Eko-samordnare i Hällefors hoppas genom detta kunna nå dom stora miljömålen som tidigare beslutats i kommunen.

Hällefors får i inledningsskedet 50 000 kronor från Naturvårdsverket, och skjuter till lika mycket själv. Pengar som läggs på utredningar kring nya miljösatsningar som kan komma bli verklighet i kommunen. En av de tänkta satsningarna är att få bort eluppvärmda boenden i centrala Hällefors. Det med ny teknik där man omvandlar vattenburen fjärrvärme till luftburen värme - där villaägarna ska kunna värma upp sina hus med varm luft. Men för det behöver man större summor pengar, något man har stora förhoppningar om att få via olika miljöfonder inom Sverige och EU, nu när man ingår i Klimatcoachnings-projektet. Vill man lyckas med att få ner koldixidutsläppen och jobba för ett grönare samhälle så är det ofta tyvärr ekonomin som styr, förklarar Roland Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".