Satsning mot rasism i Bergslagen

Under våren har Nätverket för ett demokratiskt Bergslagen gjort satsningar för att minska främlings-fientligheten och rasismen i bland annat Örebro län. 15 personer från Västmanland, Värmland, Gävleborg, Dalarna och Örebro län har fått en speciell utbildning. Olof Walldén var kursledare under utbildningen.

Inom intresseföreningen Bergslagen finns en demokratigrupp som arbetar med frågor kring främligsfientlighet och rasism. I våras fick de 120 000 kronor från brottsförebygganderådet för att stärka demokratiska värderingar och motverka rasistiska krafter i Bergslagen. Pengarna gick till att finnansiera vårens utbildning, som var en del i ledet att göra länen fria från rasism och främlingsfientlighet.

Sedan år 2000 då nätverket påbörjade sitt arbete har de utbildat nära 2000 tjänstemän, politiker och poliser i länen kring Bergslagen. Detta har man gjort för att öka medvetenheten kring hur man hanterar frågor som rör rasism och främligsfientlighet. Men om nätverkets arbete har medfört några förändringar är svårt att säga, för man vet inte vad som hänt utan satsningen, menar kursledaren Olof Walldén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".