Café med kameraövervakning saknar tillstånd

Det nystartade cafét i Örebro med kameror som bevakar barnen i källaren, har inte tillstånd för TV-övervakning. Caféets ägare Adam Dagdelen förklarar varför han inte ansökt om tillstånd.

-Vi har fått blanketter som vi ska fylla i, och det är lite beteckningar på kamerorna som vi inte hade, säger han till Sveriges Radio Örebro.

För att få montera upp kamerautrustning för videoövervakning krävs tillstånd hos tillståndsmyndigheten, vilket i detta fall är Länstyrelsen Örebro.

Adam Dagdelen, ägare till Cafét, ville nischa sig i myllret av olika caféinriktningar i landet. Den fast monterade kameran i lekrummet en våning under själva cafélokalen gör att föräldrar kan ha koll på sina barn på ovanvåningen via TV-skärmar.

I lokaler dit allmänheten har tillträde, som i detta fall ett café, är lagen tydlig - ett beviljande måste fattas innan man får starta någon kamera.

Jenny Sjödin är gäst på caféet. Hon tycker att TV-monitorerna fyller sin funktion och anser inte att videoövervakningen överskridit gränserna.

-Jag tycker att det är jättebra, så att man kan sitta och slappna av i lugn och ro. Lite lathet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".