Risken att dö av bröstcancer är ärftlig

Risken att dö i bröstcancer är ärftlig, det visar en ny, svensk studie. Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland svenska kvinnor, och varje år upptäcks 7 000 nya fall i Sverige.

Redan för 10-15 år sedan visste cancerforskare att risken för att drabbas av bröstcancer var ärftlig. Om du har en nära släkting som drabbats av bröstcancer är risken fördubblad att själv drabbas av sjukdomen någon gång i livet. Risken ökar från ungefär 10 till 20 procent.

Men nu visar alltså en ny svenska studie att även dödligheten är ärftlig. Kvinnor med bröstcancer löper upp mot 80 procent högre risk att själv avlida inom de första fem åren, om deras mor eller syster dött av sjukdomen.

För det är just de första fem åren som är kritiska.

Vad exakt som gör dödligheten ärtflig framgår inte av studien och Henrik Grönberg, cancerläkare och professor vid Karolinska institutet i Stockholm, kan bara spekulera.

- Beroende på gener så är antingen tumören mer aggressiv eller så svarar man bättre på behandlingen, tror han.

Enligt Henrik Grönberg är nu nästa steg är att ta reda på vilka gener som har betydelse för att lyckas bekämpa bröstcancern.

Även om de nya rönen kan verka nedslående så finns det en positiv sida.

Henrik Grönberg säger att studien bekräftar något han länge misstänkt, och att resultatet kan användas till att skräddarsy behandlingar. En kvinna med dödlig bröstcancer i släkten kanske skulle tjäna på att operera bort bröstet direkt i förebyggande syfte, istället för att vänta och se vad som händer med behandlingen eftersom risken att hon inte besegrar sjukdomen är stor.

- Om släktingar dött kanske vissa kvinnor hellre opererar än går på kontroller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".