Provborrning i Kvarntorp innan året är slut

Det blir provborrning i Kvarntorp innan året är slut - om Kumla kommuns överklagan till regeringsrätten avslås. Det säger Mikael Nolan som är VD på Svenska Skifferoljeaktiebolaget. Som vi berättat tidigare så vill Kumla kommun stoppa provborrningen, men Mikael Nolan hoppas att hans företag får leta efter uran i Kvarntorp.

Mikael Nolan säger att om minerallagen ändras och det i framtiden blir tillåtet att bryta uran i Sverige, så kommer bolaget att börja bryta uran i kvarntorp. Men bara om lagen ändras och blir lagligt att bryta uran. Det måste även vara tillräcklig med lönsamhet i fyndigheterna från provborrningarna för att det ska bli aktuellt, säger Svenska Skifferoljeaktiebolagets VD Mikael Nolan. 

Kumla kommun har överklagat Svenska skifferoljeaktiebolagets tillstånd att provborra i Kvarntorp. Kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Dan-Åke Moberg är säker på att det är uran som bolaget vill åt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".