Skolk leder till indraget studiebidrag

Allt fler gymnasieelever får sitt studiebidrag indraget på grund av skolk. Det är en trend som gäller hela landet. Men enligt Magnus Fors, som är presschef på Centrala studiestödsnämnden, behöver det inte betyda att det faktiskt är fler som skolkar.

Om en elev under 18 år uteblir från undervisning utan giltig anledning, är skolan sedan juli 2006 skyldig att kontakta elevens vårdnadshavare.

Men frånvaro får också ekonomiska proportioner. Skolan ska nämligen också rapportera frånvaron till Centrala studiestöds- nämnden CSN, och om frånvaron där överstiger 20 procent dras elevens studiemedel in. Det kan också resultera i att eleven blir återbetalningsskyldig för den tid den upprätthållit studiemedel utan att ha varit på undervisningen.

Sedan år 2003 har skolverket och CSN tillsammans arbetat för att få fler skolor att rapportera in elever som uteblir från undervisningen utan giltig anledning.

Magnus Fors tror att man för första gången på många år börjar få grepp om hur stort skolkningsproblemet faktiskt är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista