Oro för slopade etanol-tullar

Allt fler politiker vill slopa tullarna på brasilianskt etanol, och det skapar oro bland etanolproducenterna i Europa och Sverige. Bengt Håkansson från Lantmännen, som äger etanolfabriken i Norrköping, säger att ett snabbt avskaffande av etanoltullar slår hård mot etanolindustrin i Europa.

För att skydda de europeiska etanolproducenterna mot det billiga brasilianska etaniolet har EU en etanoltull på 50 procent införts.

Bengt Håkansson säger att de har räknat med att etanoltullarna kommer att försvinna på sikt. Men hur lång tid de behöver vill han inte säga. Den tiden behöver de för att utveckla bättre metoder för att ta fram billigare etanol - det så kallade andra generationens drivmedel.

Men klimatförändringarna gör att politikerna vill snabba på ökningen av biobränsleanvändandet i Europa.

Flera svenska ministrar har hittills uttalat sitt stöd för ett avskaffande av tullskyddet, och nu får de stöd av EU:s handelskommissionär Peter Mandelson som vill öppna det europeiska marknaden för brasilianskt etanol.

Men Bengt Håkansson hävdar det skulle innebära ett bakslag för forskning och utveckling av biodrivmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista