Laxå har lägst arbetslöshet i länet

Arbetslösheten sjunker i Örebro län. Det går så bra att det i en del kommuner börjar bli brist på arbetskraft, det säger länsarbetsdirektör Annika Lyttbacka.

-Vi har sett hela det senaste året att det varit ett jättestort inflöde av jobb, berättar Annika Lyttbacka.

Nu är arbetslösheten nere i 2,3 procent öppet arbetslösa i Laxå. Örebro kommun ligger högst i länet på 4,9 procent.

I Laxå, Kopparberg och Hällefors är det åldersstrukturen som ligger bakom den minskade arbetslösheten, säger Annika Lyttbacka. Många går i pension samtidigt som det finns ont om ungdomar som kan ta de jobb som blir lediga.

Totalt har arbetslösheten gått ner med två procent i Örebro län, jämfört med samma period förra året. Det visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån, CSN.

Men trots de glada siffrorna finns det personer som fortfarande har svårt att få jobb. Det gäller långtidsarbetslösa, ungdomar och invandrare. Länsarbetsdirektör Annika Lyttbacka säger att det är viktigt att även dessa grupper får ta del av den goda konjunkturen. Det skulle betyda mycket för sysselsättningen totalt i länet, menar Annika Lyttbacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista