Olycksrisken ökar på sommaren - för barnen

Antalet olyckor bland barn och ungdomar ökar kraftigt under sommarmånaderna. De yngsta barnen måste uppsöka läkare dubbelt så ofta under sommaren som under resten av året, visar en ny rapport från Räddningsverket. Jan Schyllander är utredare på Räddningsverket, och den som har tagit fram rapporten.

Han säger att det är svårt att undvika alla olyckor, men att det gäller att i möjligaste mån försöka parera dem genom att hålla uppsikt över barnen och inte låta farliga saker ligga framme.

Bland barn upp till sex år ökar olyckorna med 50 procent under sommarmånaderna. Vanligast är fallolyckor. De äldre barnen råkar oftast ut för frakturer. Lek på studsmattor leder ofta till att barn skadar sig.

I början av 2000-talet fanns inga rapporterade skador alls från studsmattehoppning. Idag är siffran uppe i 5000 skadade per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista