Svälj inte sjövatten - det kan göra dig sjuk

Vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag i Örebro län har generellt sett varit bra den här sommaren, men många sjöar har ändå fått anmärkning. En sådan anmärkning betyder inte att det är farligt att bada i sjön, men man ska ändå akta sig för att svälja vattnet.

Till helgen väntas solen komma tillbaka till Örebro län, och då ökar även chanserna till sol och bad.

Vad det gäller vattenkvaliteten i länets sjöar och vattendrag så ser det hittills bra ut den här sommaren. För första gången på många år har det inte varit någon algblomning, vilket hänger ihop med den här sommarens dåliga väder och att vattnet inte har hunnit värmas upp.

Däremot finns flera badplatser i Örebro län där vattnet har ansetts vara tjänligt, men med anmärkning.

De sjöar i länet som har fått anmärkning är sjön Möckeln i Karlskoga, Hästhagebrottet i Kumla, Lanna badgruva och Lillsjön i Lekeberg, Lindesjön i Lindesberg, plus Dimbobaden, Järleån och Norra Ässundet i Örebro.

En vanlig anledning till att vattenkvaliteten betecknas som tjänlig men med anmärkning kan vara att det regnat mycket. När det regnar kraftigt överspolas marken och bakterier och annat följer med vattenmassorna ut i vattendrag.

En beteshage kan då påverka en närliggande sjö och fågelbajs på stranden eller bryggan kan spolas ut vid badplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista