Bara en kille kom in på hälsoutvecklarprogrammet

Bara en enda man är antagen till hälsoutvecklarprogrammet vid Örebro Universitet i år. Och det är ett resultat av att universitetet inte längre får kvotera in män. I våras blev ju Örebro Universitet dömt för diskriminering, efter att två kvinnliga sökande fått stå tillbaka till fördel för två män med sämre meriter. Robert Persson jobbar på antagningsenheten vid Örebro Universitet.

Enligt Eva Sahlberg Blom, prefekt på Hälsovetenskapliga institutionen på Örebro universitet har man inte gjort något speciellt för att försöka locka killar till programmet. Det trots att man tidigare alltså tillämpat kvotering för att få in killar på utbildningen.

Enligt Janerik Gidlund, rektor på Örebro Universitet, beror det på att domen kom för sent in i årets antagningsprocess, och att man därför inte hann vidta några åtgärder.

Hade han själv fått bestämma hade de däremot fortfarande tillämpat kvotering.

Men utifrån den nya situationen är han mycket fundersam, men också osäker på hur man ska komma till rätta med problemet i framtiden. Särskilt eftersom att andelen killar som söker sig till högre utbildningar generellt har minskat kraftigt de senaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista