Valet av jobb påverkar astmarisken

Sjukvårdspersonal löper dubbelt så stor risk som andra att drabbas av astma, enligt en ny stor europeisk studie. Allra störst risk löper städare. Men på städenheten på Universitetssjukhuset i Örebro är de inte oroliga.

För de som jobbar inom sjukvården är risken dubbelt så stor att utveckla astma jämfört med befolkningen i övrigt.

Inom städbranschen är det ännu värre, där är siffran hela 71 procent högre risk. Det visar en ny studie från forskningscentret för miljöepedemi i Barcelona.

Anledningen till det är att sjukvårdspersonal och städare dagligen är i kontakt med allergiframkallande och irriterande ämnen såsom steriliserande vätskor och desinfektionsmedel.

Men på städenheten på Universitetssjukhuset i Örebro är de inte oroliga, trots att de dagligen arbetar med olika rengöringsmedel och handsprit.

Enligt USÖ:s Städenhet är alla medel och vätskor som används godkända av miljöverket, och enligt städenheten kan de inte göra annat än att lita på att de medel som används är säkra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista