Allt färre killar på Universitetet

Allt färre killar från Bergslagen som söker sig till universitetsutbildningar. Örebro Universitet har satsat hårt de senaste två åren för att locka till sig killar från regionen, men inte lyckats. Jan Erik Gidlund, rektor på Örebro Universitet efterlyser nu ett regionalt samarbete för att få killar till att plugga vidare.

Trots att Örebro universitet storsatsat på att locka studenter till länet har man inte lyckats, och männen lyser tydligt med sin frånvaro. I fjol var endast en tredjedel av universitetets studenter män. Att unga män från just Bergslagen i högre grad än i andra regioner väljer bort utbildning tror Jan Erik Gidlund beror på gamla traditioner och inte minst påverkan från föräldrar. Det här är enligt Gidlund ett problem som kan få konsekvenser för regionen i stort eftersom att det kan leda till brist på kompetent arbetskraft i framtiden. Därför kommer han under hösten ta initiativ till ett regionalt samarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista