Chefen måste med till doktorn i Askersund

Bakom nyheten att Askersunds kommun ligger i topp när det gäller hur friska de kommunanställda är, döljer sig ett mörkertal av anställda som drar sig för att be om hjälp. De får nämligen inte kontakta företagsvården på egen hand, utan måste ha chefen med sig. Det är olyckligt, tycker Annelie Nordström Ryberg på Askersunds-Hälsan, som är det bolag som kommunen har avtal med.

-Det är synd om det är så, för jag hoppas ju att man ska kunna ha den kommunikationen med arbetsledaren att det inte ska behöva vare en hämmande situation, säger Annelie Nordström Ryberg på Askersunds-Hälsan. Samtidigt förstår hon att vissa upplever det besvärligt.

-Det är ju lättare för dem att ringa till oss själv utan att ha den kontakten med arbetsgivaren, säger hon.

Ett flertal anställda i Askersunds kommun som Sveriges Radio Örebro har pratat med uppger att de tycker att modellen är dålig.

”Jag skulle aldrig vilja ha med min chef till företagshälsovården oavsett vad det handlar om”, berättar en.

En annan säger att man pratat om det här i arbetsgruppen och ”att många är överens om att det finns arbetskamrater som drar sig för att ta kontakt med företagshälsovården om man måste gå genom sin chef.”

Flera nämner att kommunen blivit hårdare: ”Arbetsgivaren vill väl inte ha en massa anställda med krämpor. De vill väl ha unga friska personer som bara jobbar på.”

Men ingen av de anställda vi pratat med vågar ställa upp på en bandad intervju. En som sagt sig villig att berätta backade ur på plats i Askersund.

Irene Persson är vice ordförande på fackförbundet Kommunal. Hon tycker att det är tråkigt om inte medlemmarna är nöjda med det här. Hon känner inte till problemet. Nu när hon fått veta säger hon att Kommunal måste bli bättre på att stötta och stödja, och ta upp frågan på möten om vad medlemmarna tycker om det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista