Ökad bostadsbrist i Askersund och Nora

Den som har svårt att hitta bostad kan söka sig till Karlskoga, för där finns många tomma lägenheter. I Askersund råder i stället bostadsbrist. Det visar den senaste rapporten från Boverket.

Karlskoga, som har ett överskott på bostäder, har de senaste sju åren rivit mer än 1200 lägenheter. Det är mer än dubbelt så många som de flesta andra kommunerna i Örebro län.

Men trots rivningarna väntas kommunen inte få någon balans på sitt överskott enligt prognosen inför nästa år.

Liknande resultat gäller för Ljusnarsberg som också har ett överskott som väntas öka. Laxå däremot, som haft samma problem, har fått ordning på sitt bostadsöverskott och förväntningarna inför nästa år är positiva.

Problemen är de omvända i Nora och Askersund, där bostadsbristen enligt Boverket kommer bli större. Det är också bostadsbrist i Lekeberg, där bristen väntas minska, och iLindesberg, där den tros bli oförändrad.

En del av den rapporterade bostadsbristen är ett tecken på att inkomsterna stiger och att det i och med detta ställs högre förväntningar på boendet. Men bristen kommer sig också av en ökad flyktingström och att andelen ungdomar som vill flytta hemifrån tidigt blir fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista