Båtkörkort kan krävas nästa år

Redan nästa år kan det komma krav på körkort för fritidsbåtar. Nu i höst väntas ett förslag läggas fram om att körkort ska krävas för båtar som är över sju meter långa och som har en topphastighet på minst tio knop. Giovanni Indelicato är på väg ut med båten från Örebros småbåtshamn och han tycker att det är ett bra förslag.

Lars Högdahl, utredare vid näringsdepartementet, har jobbat med frågan om det ska krävas någon licens för att köra fritidsbåtar sedan förra året.

Förslaget kommer läggas fram i höst och om det klubbas igenom kan körkort komma att behövas för att köra båtar större än sju meter och som går med minst tio knop som topphastighet.

Åldersgränser ska det också beslutas om. Att få körkortet föreslås kosta mellan 3000 och 5000 kronor, men de som redan har ett förarbevis, som båtförare kan ta frivilligt, föreslås få körkortet automatiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista