Många missar byggprogrammet i Hallsberg

Byggprogrammet på Alléskolan i Hallsberg är mycket populärt bland ungdomarna i sydnärke just nu. Trots att antalet platser utökats kraftigt dom senaste åren, så tvingas skolan i höst säga nej till 50 av dom 121 elever som sökt. Lars-Göran Hilldor är vikarierande utbildningsdirektör i Sydnärke. Han förstår att många elever kommer bli besvikna.

Kanske är det byggboomen som skapat det stora intresset för byggbranchen, men flera andra yrkesinriktade program är också mycket populära bland ungdomar just nu i Sverige. Faktum är att det i många kommuner är fler som vill gå ett praktiskt program än ett teoretiskt, det rapporterar Ekot på måndagen. I sydnärke tappar också samhällsvetenskapliga programmet sökanden.

För den som inte kom in på bygg går det bra att i stället gå det individuella programmet och få vissa kurser på området. Det ger extrapoäng om man vill försöka söka igen hösten därpå.

LO uttrycker idag kritik mot att många kommuner inte gör fler platser när intresset för yrkesutbildningarna är så stort. I Sydnärke har man utökat platserna betydligt på senare år, men Lars-Göran Hilldor tror att taket är nått nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".