Ny parasit hotar svenka bin

En ny parasit som drabbar bisamhällen har konstaterats i Sverige. Det är en ny variant av den så kallade Nosemasjukan som redan finns i svenska bisamhällen. Den tros vara orsaken till den stora bidödligheten i USA. Nu ska utbredningen i Sverige undersökas.

Lennart Fries som forskar på bin och bisjukdomar på SLU, menar att än så länge vet man inte om den nya nosemasjukan är farligare än den som redan finns i Sverige. 

Prover har samlats in från bitillsyningsmännen i Sverige och om ett par veckor väntas resultaten vara färdiga. Då visar det sig om den nya nosemasjukan finns även i Örebro län.

Den nya nosemasjukan orsakas av en så kallad mikrosporide. Det är en liten svampliknade organism och det är en ny sort av dem som nu konstaterats även i Sverige.
Nosema skadar binas tarmar, men det finns många fler problem som kan drabba ett bisamhälle. I länet har många drabbats av Varroakvalster i sina kupor. Bland andra biodlaren Stig Engberger.

Ordföranden för Örebro biodlarförening Lars Olof Andersson tycker inte att biodlarna ska bekymra sig speciellt för de nya sjukdomarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".