Mehdi Ghezali ger upp planer att stämma USA

Örebroaren Mehdi Ghezali har gett upp sina planer på att stämma den amerikanska staten i en skadeståndsprocess. Ghezali satt fängslad i Guantanamolägret på Kuba i över två år. -Vi kommer inte längre med ärendet sedan den amerikanska advokatbyrå vi samarbetat med dragit sig ur, säger Ghezalis juridiska ombud Anton Strand till TT.

Under tre år har advokat Peter Althin och hans kollegor på sin byrå arbetat för att etablera en kontakt med en advokatbyrå i USA. Avsikten var att den amerikanska byrån för Ghezalis räkning skulle driva en skadeståndsprocess mot den amerikanska staten. Ghezali ville ha ersättning och upprättelse för att han suttit fängslad i fånglägret på den amerikanska militärbasen i Guantanamo Bay på Kuba i över två år utan rättegång. Byrå hoppade av Efter många och långa turer fick Althin i våras kontakt med en byrå som var villig att ta sig an fallet, men en kort tid innan grunderna för att starta en process preskriberades hoppade byrån av samarbetet. -Vi kontaktade då en amerikansk organisation som skulle klara preskriptionstiden och fick veta att chansen att få ut några pengar i en process var ytterst små. När Ghezali insåg detta var han inte längre intresserad av att fortsätta, säger Anton Strand. Enligt Strand är Mehdi Ghezali djupt besviken över att han inte lyckats driva en skadeståndsprocess i USA. Men han är också besviken över hur de svenska myndigheterna skött hans fall. -Ghezali vill undersöka möjligheterna att agera mot de svenska myndigheterna. Jag vet inte vad detta kan leda till i dag, kanske en JO-anmälan, fortsätter Anton Strand. Greps i Pakistan Mehdi Ghezali från Örebro var 22 år när han i december 2001, tre månader efter terrorattacken i USA, greps i Pakistan nära gränsen till Afghanistan. Han fördes sedan till USA:s fångläger på Kuba. I juli 2004 släpptes han utan att ha ställts inför rätta eller fått någon motivering till varför han hållits fängslad i över två år. När Ghezali kom hem berättade han att han blivit torterad under sin tid i Guantanamo, något som Pentagon förnekat. Kjell Rynhag/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".