Avsked av kyrkoherde upprör facket

Måndagens avsked av kyrkoherden i Ljusnarsberg, Hans Eric Johansson, saknar helt grund enligt Kyrkans Akademikerförbund. Görel Korkman vid Kyrkans Akademikerförbund anser att det är en mycket allvarlig kränkning, som strider mot svensk lagstiftning.

Från början hade kyrkorådets ordförande Ulf Anagrius sagt till facket att kyrkokherden skulle sägas upp. Men när fackets representant anlände till det senaste mötet, så hade arbetsgivaren bytt ut uppsägningen mot en avskedning.

För att bli avskedad krävs det att arbetstagaren misskött sig ordentligt. Det anser inte den numera avskedade kyrkoherden Hans Eric Johansson att han ha gjort, och facket stödjer honom till hundra procent.

Kyrkorådet sitter i möte hela eftermiddagen, där det formella beslutet ska fattas, och när vi ringer får vi beskedet att mötet kommer att hålla på till sent i eftermiddag. Det går inte att nå ordförande Ulf Anagrius, för att ställa frågan om han möjligtvis har blandat ihop begreppen inom svensk arbetslagstiftning. Det tror i alla fall Görel Korkman, vid Kyrkans Akademikerförbund, är vad som hänt.

-Det är kyrkans vardag att möta arbetsgivare som inte alls har tillräcklig kompetens för att hantera de här frågorna, så jag tror inte att man vet vad det är man gör för någonting, säger hon.

Facket har begärt en lokal tvisteförhandling. Om ingen lösning hittas då blir det en central tvisteförhandling. Om inte heller den löser problemet blir avskedet av kyrkoherden i Ljusnarsberg en fråga för Arbetsdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".