Socialstyrelsen ser allvarligt på långa väntetider vid ögonkliniken USÖ

Det är troligen inte vanligt, men allvarligt. Det säger Socialstyrelsen efter biträdande överläkare Marcelo Ayalas anmälan om att vårdgarantin leder till att återbesöken till ögonkliniken får vänta, eftersom nya patienter kallas i första hand. Det säger Thomas Tegenfeldt, tf chef för tillsynsavdelningen på Socialstyrelsen.

Fallet från USÖ handlar om en man som behandlades för grön starr på ögonkliniken, men kallades till återbesök först efter 1,5 år istället för planerade fyra månader. Efter egna påtryckningar fick han komma till kliniken, men då var synnerven trasig och patientens syn förstörd på egna ögat. Särskilt många anmälningar av liknade karaktär har socialstyrelsen inte fått in, men Thomas Tegenfeldt ser allvarligt på det inträffade. Vårdgaratnin handlar bara om nybesök - och då kan kronikerna komma ikläm - som på ögonkliniken på USÖ, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".