Dispens för latriner dras in

Utedassen kan snart vara ett minne blott. Från årskiftet drar Länsstyrelsen in de dispenser som innebär att kommunerna får lägga avföring från dassens latrinkärl på länets tippar. Organiskt avfall får enligt lag inte deponeras på tippen.

Laxå och Askersund har dispens och nu hoppas miljöförvaltningen där ändå på en förlängning av den.
Men Sara Nummelin på Länsstyrelsen säger att nu är det dags att följa lagen.

Biologiskt nedbrytbart material ska återvinnas och användas igen, det säger lagen. Avföring och urin kan bli till jordförbättringsmedel och gödsel. Trots att Länsstyrelsen nu sätter hårdare press på kommunerna att följa lagen räknar Laxå och Askersunds miljöförvaltning med en fortsatt dispens, det menar Jonny Danielsson, chef för Sydnärkes renhållnings AB och Laxå vatten.

I oktober ska Laxå och Askersunds kommun ansöka om dispensen. Jonny Danielsson behåller lugnet och säger att det inte bara är den så småningom indragna dispensen som gör att kommunerna vill bli av med latrinkärlen på utedassen. Det är även ett arbetsmiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".