fp förslag om skolan - svar på lärardrömmar

Folkpartiets ledning vill att staten ska ta över ansvaret för skolan. I dag styrs den dagliga verksamheten mycket av de kommunala besluten och vilka pengar man har lokalt. Folkpartiet menar att det är en av orsakerna till allt fler ungdomar har underkända betyg när de går ut grundskolan.

Siv Kanon, distriktsordförande för Lärarnas riksförbund jobbar på Skrantaskolan i Karlskoga och är mer än nöjd med förslaget.
- Det här är något som jag och mina kollegor bara drömt om, att staten ska ta tillbaka kontrollen över skolan, säger hon.

På senare år har rapporterna duggat tätt om att allt fler elever har problem att nå målen i skolan, senaste i tisdags berättade skolverket att fler än tio procent av ungdomarna som slutar 9:an inte har behörighet att söka till gymnaisets nationella program.
En kommun som haft svårt att nå målen är Degerfors. Skolchefen där, Peter Morfelt tycker att den viktigaste åtgärden för att höja kvaliten i skolan är öronmärkta statsbidrag, inte om stat eller kommun är huvudman för skolan.
Kommuner som är trängda av ekonomin lockas gärna att lägga pengarna på annat än skolan.

Lennart Bondersson, kristdemokrat och kommunalråd i Örebro är uttalat kritisk, han tycker inte att staten kan möta de utmaningar som skolan står inför idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".