Kraftig prishöjning på latrintömning

För den som har utedass med latrinkärl väntar en kraftig prisökning för att få latrinen tömd efter nyår. En rundringning som Sveriges Radio Örebro har gjort, visar att tio av länets tolv kommuner kommer att höja avgifterna vid årsskiftet. Anledningen är att Länsstyrelsen inte längre kommer att tillåta kommunerna tömma latrinerna på länets soptippar. Organiskt avfall måste sedan 2005, enligt lag, återvinnas.

Länsstyrelsen har sedan 2005 gett kommunerna dispens att ändå lägga latrinkärlen på tippen, men några fler dispenser är inte att vänta enligt Länstyrelsen. Övergångsperioden anses avslutad.

Därför försöker nu kommunerna med hjälp av höjda avgifter få latrinanvändarna att gå över till andra alternativ som till exempel mulltoa och kompostering.
I nuläget tar länets kommuner cirka 200 kronor för varje hämtning av ett latrinkärl. Men nu väntar en ganska dyr omställning för latrinanvändarna.
Per Hellström, som har utedass vid sin sommarstuga i Tisarbaden, har börjat spåna på sin budget. Han tror att det totalt kommer att kosta honom runt 15 000 kronor med utbyggnad och omställning till mulltoa.

Bengt-Olov Uhlan, chef på avfallsenheten i Hallsbergs kommun, säger att kommunen i och för sig kommer fortsätta hämta latrinkärlen för dem som vill ha det som idag, men att det kommer att innebära en avsevärd kostnadsökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".