Mängden älgar varierar i skogarna

Det närmar sig älgjakt, och från Jägarförbundet tycker man att älgstammen minskar alldeles för mycket på vissa håll i Örebro län, det hävdar jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen. Han menar att framför allt skogsbolagen kunde begränsa avskjutningen något eller helt avstå från att jaga älg.

Nyligen gick Jägarförbundets ordförande ut och förespråkade en ökning av älgstammen på 150 000 djur. Dessutom vill man ha nationella mål för hur många älgar vi ska ha.

Jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen pekar på hur olika skogsbolagen kan agera - statliga Sveaskog stoppar jakt i sina skogar söder om Hasselfors för att det finns så lite älg, medan Stora Enso som förvaltar skog i norra delen av länet tillåter jakt vid samma nivå på djur.

Vegard Haanaes som är distriktschef för Stora Enso tycker att jägarförbundets utspel om 150 000 fler älgar är orealistiskt. Han menar att det är upp till markägaren att bedöma hur många djur som ska finnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista