Flest invandrare utan jobb i Örebro län

Örebro län har landets högsta arbetslöshet bland utlandsfödda. Mer än var tionde utlandsfödd i länet står utan jobb. En av dem är Selma Mezegbe i Örebro som letar efter ett butiksjobb. Hon har varit arbetslös sedan hon tog studenten.

Selma Mezegbe kom till Sverige som ettåring och hon är alltså långt ifrån ensam om att vara arbetslös bland länets invandrare. Det finns ungefär 2500 arbetslösa utlandsfödda just nu. Det är 12% av de utlandsfödda.

Av alla länsbor är det bara fem procent som är utan jobb, och inget annat län i Sverige har så hög andel utlandsfödda utan jobb. Inom länet är det i Örebro som det är allra svårast för utlandsfödda att få jobb. Att det är så svårt för dem just i Örebro beror framför allt på två saker, säger Birgitta Fröjd som är arbetsförmedlare och jobbat länge med just utlandsfödda.

Det är ont om arbetsplatser som inte kräver så mycket utbildning, till exempel enklare industrijobb. Men det beror också på vilka invandrargrupper som kommit hit, säger Birgitta Fröjd.

- Det har kommit rätt många från Iran, Irak och Somalia där utbildningsväsendet inte alltid har fungerat så väl de senaste fem-tio åren. Det gör att när man kommer hit och inte har med sig några papper eller någon längre utbildning så blir det lite svårare, säger Birgitta Fröjd.

Så här stor andel av de utlandsfödda i din kommun är utan jobb. (I siffrorna ingår dels utlandsfödda helt utan jobb, dels utlandsfödda som är sysselsatta i någon form av arbetsmarknadspolitisk åtgärd):

Ljusnarsberg 4,9% Lekeberg 5,0% Degerfors 5,3% Laxå 5,5% Nora 5,8% Lindesberg 6,5% Karlskoga 6,9% Askersund 8,1% Hällefors 8,5% Kumla 9,2% Hallsberg 10,3% Örebro 14,9% Örebro län: 11,8% Hela landet: 7,0%

Motsvarande siffra för samtliga länsbor är 5,1%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista