För få anställda på Länsstyrelsen är invandrare

Det är alldeles för få invandrare som jobbar på Länsstyrelsen i Örebro län, tycker Fisun Yavas som är äldreskyddsombud där. Var tionde invånare i Örebro län är invandrare, men på Länsstyrelsen är inte ens var tjugonde anställd invandrare. Det är inte bra, tycker Fisun Yavas, som är besviken på hur staten uppträder som arbetsgivare.

Enligt Länsstyrelsens egen uppskattning är bara nio av 209 anställda födda utomlands. Fisun Yavas tror att det gör att länsstyrelsens personal inte har tillräcklig kunskap om invandrares situation. Hon tror också att det gör att invandrare inte känner till vilken hjälp dom har rätt att få av länsstyrelsen.

Fisun Yavas kom själv till Sverige för snart 40 år sedan och har också jobbat inom kommun, landsting. Hon tror att många arbetsgivare väljer bort invandrare genom vad hon kallar en omedveten diskriminering.

Fisun Yavas vill nu att hennes egen arbetsgivare Länsstyrelsen blir mer offensiv när det gäller att hitta invandrare att anställa. Hon jämför med hur kvinnorna fått mer plats i det svenska arbetslivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista