Tre kronor i kortavgift - trots att det inte är tillåtet

Många butiker och restauranger tar ut en avgift när kunderna betalar med Visakort, trots att det inte är tillåtet. På Frälsningsarméns butik Myrorna i Örebro tas en avgift på tre kronor ut när kunderna handlar för under 100-lappen. De är inte ensamma om att göra det.

Oday Yassar driver en liten kvartersbutik i Örebro där folk mest gör små inköp, ett paket cigaretter eller en burk cola. Vid kortköp under 50 kronor tar Oday en avgift på tre kronor. Han gör det för att han i sin tur får betala till banken. Men enligt reglerna är det förbjudet att ta ut en avgift för köp med Visakort och det brukar en del kunder säga till Oday.

Men det är inte bara småbutikerna som gör så här. På secondhandbutiken Myrorna i Örebro köper jag en LP-skiva för tio kronor. Jag betalar med Visa och får utan att först bli informerad betala 13 kronor. Enligt Urban Bolin som är regionchef på Myrorna så gör de inte fel. Men på banken Nordea som Myrorna har avtal med blir man förvånad över de här uppgifterna. De kommer nu titta över avtalet med Myrorna, säger Roger Persson som är chef på kortinlösen på Nordea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista