Länets poliskår har dålig mångfald

Bara nio av länets poliser är födda utomlands. Det visar en beräkning som polisen i länet har gjort på begäran av Sveriges Radio Örebro. Ted Esplund som leder polisens dagliga utryckningsarbete säger att det hade varit bättre med  större mångfald inom kåren.

Ted Esplund säger också att han tror att den största vinsten med fler invandrare skulle vara att öka förtroendet för polisen.
Totalt i länet finns det nästan 500 poliser och att bara nio av dem, mindre än 2 procent är födda utomlands, gör att poliskåren i Örebro län ser ut precis som i resten av landet, när det gäller mångfald.

Hur många utlandsfödda som finns bland polisens administrativa personal i länet har vi inte fått någon siffra på. Men informationschefen Torbjörn Carlson säger att det är något fler än bland poliserna, men inte heller i den gruppen är det lika många som bland länets befolkning, där mer än var tionde är född i ett annat land än Sverige.
I receptionen i polishuset i Örebro sitter Irene Nevry på passexpeditionen. Hon är född i Elfenbenskusten och det har hon fått kommentarer om från andra invandrare, som känner en trygghet när de ser att det finns invandrare på polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".