Örebroklass testpiloter för nytt hörselsystem

I ett klassrum på Hovstaskolan i Örebro finns en ny lösning av hörselsystem. Örebromodellen kallas det. Klassen har utsetts till testpiloter eftersom det finns elever med hörselnedsättningar i klassen. Marianne Fredriksson som är lärare i klassen tycker att förändringen är påtaglig.

Det nya systemet skiljer sig från den gamla lösningen av mickrofoner som skulle skickas runt varje gång någon vill säga något i klassen. Det tog mycke tid och där i stället lärarna många gånger fick förmedla vad andra i klassen just hade sagt.

Med det här nya systemet får de som har hörselnedsättning möjlighet att höra sina klasskamrater direkt eftersom det står en sladdlös mickrofon som fyra elever delar på, vid varje bänkgrupp. Men det gäller för eleverna att komma ihåg att ta micken när man ska säga något, men även tvärtom att läraren stänger av den när den inte ska vara på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".