Landstinget har missat utrikesfödda läkare i Örebro

De arbetsgivare som borde ta störst ansvar för den höga arbetslösheten bland utrikesfödda i Örebro gör inte det. Det menar många av de som jobbar speciellt med att hitta jobb åt den här gruppen arbetslösa.

Statliga myndigheter, kommun och landstinget i Örebro är dåliga på att anställa utrikesfödda.
Däremot har landstinget i Östergötland börjat rekrytera utrikesfödda läkare i Örebro till en aspirantutbildning där.
Christopher von Stedingk på Språk och Framtid, Birgitta Fröjd på arbetsförmedlingen och Richard Vappelin moderat ordförande i arbetsmarknadsnämnden, är alla centralfigurer i Örebro när det gäller att skaffa jobb åt nya svenskar.
Och deras samstämmiga bild är alltså att Örebros offentliga arbetsgivare är usla på att anställa. Landstinget nämns som särskilt dåligt - trots att de behöver folk i flera bristyrken.
Enligt Birgitta Fröjd på Arbetsförmedlingen så ordnar landstinget studiebesök eller en kort praktik åt den här gruppen, men sedan är det stopp.
Landstinget i Östergötland är mycket mer framåt när det gäller att anställa utrikesfödda svenskar, menar Birgitta Fröjd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".