Landstinget lovar att bli bättre på att anställa vårdutbildade invandrare

Landstinget i Örebro tar nu till sig av kritiken att man inte fångat upp de vårdutbildade arbetslösa med utländsk bakgrund som bor i Örebro.

- Vi måste förbättra våra relationer med de på arbetsförmedlingen, säger landstingets personalchef Maria Åkesson. 

Landstinget i Örebro län har lagt stor kraft på att hitta läkare utomlands till vakanta tjänster, när de i själva verket funnits i stan. Nu har landstinget i Östergötland hunnit före och börjat ragga utlandsfödda örebroläkare till Linköping.

Personaldirektör Maria Åkesson i Örebro är självkritisk 

- Det som är väldigt nära, man blir blind för det

Landstinget i Örebro har varit noga med att inte särbehandla sökande med utländsk bakgrund, förklarar Maria Åkesson. Ingen skillnad har gjorts på Ahmed och Kalle. Men man har heller inte aktivt sökt upp utbildad utrikesfödd vårdpersonal för att matcha dem med lediga jobb.

Nu vill Maria Åkesson att landstinget ska bli bättre på att ta vara på de personalresurser som finns mitt framför näsan. Förutom att förbättra relationerna med Arbetsförmedlingen vill hon att landstinget blir bättre på att internt diskutera hur landstinget ska kunna ordna jobb om man vet att exempelvis tio läkarutbildade läkare i Örebro håller på att lära sig sjukvårdssvenska.

Det man har gjort i Linköping är att man startat en vidareutbildning för utrikesfödda läkare som kommit till Sverige. På sex år har 50 deltagare fått svensk läkarlegitimation och 80 procent av dem har blivit kvar i landstinget i Östergötland där de fått jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".