Kritik mot export av Boforsgranater

Svenska freds- och skiljedomsföreningen är kritisk till att Sverige exporterar så kallade flechettegranater. Granaterna tillverkas av Saab Bofors Dynamics i Karlskoga för USA:s armé och används i Irak. Det rör sig om granater som slungar ut sylvassa pilar när de detonerar, skriver Sydsvenskan.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) har gett klartecken för försäljningen. -Man har sett det som att ADM 401 ingår i granatgeväret Carl Gustafs ammunitionsportfölj, förklarar ISP:s generaldirektör Andreas Ekman till tidningen.
Sydsvenskan skriver att svenska försvaret inte har köpt någon flechetteamunition till sina Carl Gustaf. -Exporten borde därmed strida mot riksdagens riktlinjer. Där står ju att man bara får exportera om det är bra för försvaret eller säkerhetspolitiskt önskvärt, säger Rolf Lindahl på Svenska freds- och skiljedomsföreningen till Sydsvenskan.
Såväl människorättsorganisationen Amnesty som Human Rights Watch har fördömt användningen av flechetteammunition.
De avfyras med hjälp av granatgeväret Carl Gustaf. Men eftersom svenska armén inte köpt någon flechetteamunition till sina Carl Gustaf, så borde därmed exporten strida mot riksdagens riktlinjer, säger Rolf Lindahl på Svenska freds- och skiljedomsföreningen till tidningen.