Besked om nytt storfängelse dröjer

-Satsningen på ett nytt storfängelse brådskar, det säger Gert Arne Sköld planeringsansvarig för det nya fängelset och före detta fängelsechef på Kumlaanstalten. Frågan om ett nytt storfängelse och var det ska ligga har pågått i över tre år.
Situationen på landets 55 fängelser är desperat, det är fullt året om med nästan 4500 interner. Fängelserna är gamla, omoderna och för små. Det senaste som byggdes var Kumla-anstalten, 1965. I väntan på ett beslut om ett ny kriminalvårds-anläggning bygger man ut fängelser och häkten i till exempel Karlskoga, Kumla, Falun, Gävle och Karlstad. Kriminalvårdsstyrelsen vill bygga en anläggning där 300 interner ska få plats och där häkte, anstalt och frivård finns under samma tak. Det behövs 220 anställda, många av dem med högskoleutbildning som psykologer och specialpedagoger. Men projektet är beroende av pengar från justitiedepartementet, 160 miljoner om året skulle det kosta att driva anläggningen. -Kriminalvårdsstyrelsen och justitiedepartementet har diskuterat detta i flera år och om de säger ja till projektet ska anläggningen vara igång i årsskiftet 2006-2007, säger Gert Arne Sköld. Justitiedepartementet ger besked om en eventuell satsning tidigast i februari.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".