Utländska mjölkbönder lockas till Sverige

Allt fler utländska mjölkbönder lockas till Sverige. Enligt statistik från Jordbruksverket kommer varannan nyetablerad mjölkbonde från Danmark eller Holland. This de Jong med familj, från Holland, är en av dem som etablerat sig i Sverige.

Holland är dyrt, säger This de Jong och den åsikten är han inte ensam om bland de holländska lantbrukarna. Faktum är att många holländska bönder lämnat sitt land de senaste åren för att satsa på jordbruk i områden med lägre fastighets- och markpriser.
Östra Tyskland och Rumänien har lockat en del av hans landsmän, men för honom kändes Sverige som ett mer logiskt val.
Hit har han förr gärna åkt på semester och tycker att han som holländare har lättare att känna sig hemma här. Att fortsätta som lantbrukare var starkare än behovet av att stanna i sitt hemland, säger han.
- Om du vill vara bonde och du har det i blodet och i hjärtat. Jag gillar det.

Nu är drömmen att bygga upp och utöka mjölkgården i Svanvik utanför Karlsborg. Familjen räknar med några hårda år innan man fått rörelsen på fötter.
Nu finns 75 mjölkkor på gården, planen är att växa ytterligare och i framtiden är tanken att sonen Anton, som idag är 17 år, ska ta över.

This de Jong pratar om att bygga ut. Jordbruksverkets granskning visar också att holländrae och danskar har större djurbesättningar än sina svenska kollego. This de Jong anser att Sverige som EU-medlem såklart har sin beskärda del av regler, men inte som i Holland. Holländska jordbruk har blivit pappersfarm, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".