Flickor mår sämre än pojkar

Flickor mår mycket sämre än pojkar. Det konstaterar Samhällsmedicinska enheten inom Örebro Läns Landsting, som gjort en undersökning bland 9000 skolelever i Örebro län. Det kan vara många olika saker som stressar tjejer, menar Sara Jonsson och hennes kompisar på Risbergska skolan i Örebro.

Det stora flertalet ungdomar trivs och mår bra. Just på Risbergska skolan i Örebro är det fler än genomsnittet som upplever att de får vara med och påverka skolarbetet.

Men Binnaz Ali, Sara Jonsson och Ester Berger funderar över resultaten i landstingets undersökning, som visar att den psykiska ohälsan är tre gånger högre bland flickor än bland pojkar på gymnasiet.

De kan tänka sig flera orsaker till att flickorna mår sämre än pojkarna. För en pojke kan det räcka med att vara bäst på någonting, medan en flicka vill vara bra på allt, är en tänkbar förklaring. Flickor har för höga krav på sig själva, menar de.

Margareta Lindén-Boström, som är epidemiolog på samhällsmedicin har gjort studien. Hon berättar om stress, oro, nedstämdhet och dålig sömn bland flickorna.

På gymnasiet är skolkvanligt, medan mobbningen är mer utbredd under högstadietiden. Nästan var femte flicka i sjuan säger sig ha blivit mobbad. När det gäller alkohol och tobak tycks trenden enligt undersökningen vara positiv. Men det är en bild som gymnasisterna inte klänner igen. Sara Jonsson på Risbergska skolan i Örebro säger att det finns droger överallt.

sofia avraam

--------------

(tre berörda ungdomar,

varav en invandrare.

En expert)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".