Livstids fängelse för Karlskogabo

Den Karlskogabo som dömts till livstids fängelse för mord på en kvinna, fick på fredagen sin dom fastställd av Göta Hovrätt. Även hovrätten anser att brottet var särskilt grovt, och närmast kan liknas vid en avrättning.

Det var i våras som den 30-årige mannen ströp kvinnan till döds och hade samlag med kroppen. Efter det gick han till polisen och berättade vad som hänt.

Han dömdes till livstids fängelse för mord av Örebro tingsrätt, men överklagade den domen. Han ville att brottsrubriceringen mord skulle ändras till dråp, eller att straffet blev tidsbestämt. Men Göta Hovrätt ändrar ingenting i tingsrättens dom.

Mannen och den 29-åriga kvinnan hade haft en sexuell relation med varandra i cirka ett års tid. Den aktuella kvällen hamnade paret i bråk efter att ha druckit ihop och den 30-årige mannen ströp kvinnan. Enligt hans egna uppgifter ströp han kvinnan först med händerna, och när han fick kramp hämtade han i stället ett skärp som han lindade runt hennes hals.

Därefter hade han sex med den döda kvinnan för att skända henne.

”Att hon under den tid hon varit vid medvetande måste ha upplevt stark dödsångest är uppenbart” skriver Göta hovrätt i sitt domskäl.

Hovrätten skriver vidare att ”mordet inte kan anses ha utförts med sådan synnerlig grymhet” att det i sig själv skulle leda till ett livstidsstraff. Men i kombination med skändningen av kvinnans kropp anser hovrätten att mordet motiverar en livstidsdom.

Anna Björndahl/TT