Örebropolisen spanar mot sex på nätet - men ingen åtalas

Polisen i Örebro län är en av få polismyndigheter i Sverige som spanar på internet för att kartlägga sexköp och koppleri. Förutom i storstäderna är det bara tre polismyndigheter som spanar på nätet, och en av dem är alltså Örebro.

Det visar en undersökning som P1 programmet Kaliber har gjort.

När den nya sexköpslagen kom, hoppades beslutsfattarna att prostitutionen i Sverige skulle försvinna. Så blev det inte. Istället flyttade stor del av prostitutionen från gatan till internet.

Tjejer som säljer sex är inte kriminella, det får vem som helst göra, men däremot att köpa och förmedla sex, det är kriminellt och det vill polisen åt.

Den polis i Örebro län som spanar på Internet, försöker i huvudsak att kartlägga prostitutionen för att se vad som finns bakom, som om tjejerna har hallickar. Sedan redovisar han det vidare inom myndigheten, men ändå har inte en enda person lagförts, det vill säga åtalats för brott som rör sexköp på internet. Trots att Örebropolisen i närmare ett år har lagt resurser på internetspaning.

Cirka fyra tjejer från Örebro län finns konstant på egna hemsidor med reklam för sig själva och sina tjänster och har dessutom en ganska aggresiv marknadsföring enligt polisen. Förutom dessa förekommer ett okänt antal tjejer till och från - med erbjudanden om sexuella tjänster.

Örebro läns polismyndighet tillhör alltså en av de få i landet som spanar på internet - men att de valt att lägga resurser på det är mer en tillfällighet enligt polisen själv.

- Vi satsar på det medan andra kanske satsar på sånt där vi är sämre, säger polisen i Örebro län.

Mer om det här i Kaliber i P1 söndag 13.03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".