Bara Kd säger nej till könsneutralt äktenskap

Moderaternas ja till ett könsneutralt äktenskap sätter allianskamraten kristdemokraterna i en svår situation. För nu är de ensamma om att säga nej. Kumlabon och kristdemokratiska riksdagsledamoten Sven-Gunnar Persson vill att äktenskap ska gälla mellan man och kvinna, och han tycker att partiledarna ska lyssna till den minoritet som vill ha kvar äktenskapslagen som den är idag.

Förslaget om att ändra på lagen så att även homosexuella ska kunna ingå äktenskap har fått en lång remisstid. Fram till januari har en lång rad myndigheter och organisationer tid på sig att säga vad de tycker, och sedan är det upp till regeringen att bestämma om man ska lägga en proposition eller inte. Alternativt kan en bred riksdagsmajoritet lägga ett förslag så regeringen slipper konflikten och kan fortsätta och regera ihop. Så gjorde man till exempel när partnerskapslagen drevs igenom.

Anna Kinberg Batra är moderat riksdagsledamot. Hon hoppas att partiledarna ska lyckas att prata ihop sig om ett förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".