Svartåborna vill ha kvar sin skola

Förskolepersonalen i Svartå är kritiska till förslaget om att lägga ner ortens skola. De menar att det vore annorlunda om det inte föddes några barn på orten. Men eftersom flera barn är på väg att skolas in på förskolan, så tycker de att skolan måste få vara kvar.

Pernilla Sjöberg jobbar på förskolan Björkdungen i Svartå. Hon berättar att förskolan i stort sett har fullt och dessutom föds det nya barn på orten.
Om skolan läggs ner, talar mycket för att de barnen kommer att få åka skolbuss till Degerfors när det är dags för de att börja skolan.

Som SR Örebro berättat tidigare finns det för mycket skollokaler i Degerfors. Ett av förslagen som politikerna nu ska ta ställning till är alltså att lägga ner Svartå skola.

Enligt skolchefen, Peter Morfeldt, kommer det dröja minst ett halvår innan det är dags för beslut. Nu vill de ta in synpunkter från personal och föräldrar.
Men det kunde ha börjat bättre. I Svartå damp förslaget ner som en bomb, säger de vi träffar.
På torsdagen var det föräldramöte, då visste ingen något. På fredagen fanns förslaget i tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".