Biblioteket i Ramsberg hotat

Biblioteksrådet i Ramsberg protesterar nu mot att biblioteket i Ramsberg är nedläggningshotat. Rådet menar att en nerläggning kommer att leda till en stor förlust för invånarena i Ramsberg och att bygden riskerar att utplånas.

Kommunens förslag att ersätta biblioteket med en bokbuss är inget bra alternativ, menar rådet, eftersom det kommer att göra det svårare att låna böcker, särskilt för de äldre.

Hanna Tomisto är småbarnsmamma i Ramsberg och vill absolut inte att biblioteketet läggs ner. Men Lindesbergs kommun behöver spara pengar.
Kultur- och frtidsnämnden ska spara en miljon kronor på två år och en av flera åtgärder är då att lägga ner biblioteket i Ramsberg, vilket ger en besparing på 150 000 per år.

Men efter massiva protester från ortsborna så funderar nu politikerna på andra alternativ.
Ett alternativ är att lämna den privatägda fastighet biblioteket är i nu och istället flytta in i en tom fastighet som kommunen äger. Men flera i Ramsberg tvivlar på att det kommer att leda till en besparing.
Alternativ nummer två är att ersätta biblioteket med en bokbuss. Men det säger Jennifer Jennessen biblioteksråd i Ramsberg, nej till.

Om tre veckor tar nämnden beslut om biblioteket i Ramsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".