Pengar kan ändra attityden hos vargmotståndare

Attityden hos vargmotståndare går att förändra. Det visar en unik forskningsrapport från Grimsö Viltskadecenter. Bland annat med hjälp av pengar till djurägare som har besättningar i vargrevir, det ökar acceptansen för rovdjuren hos alla som bor i området.

Målet med statens utbetalningar för stängsel och rivna djur är att minska antalet angrepp, men också att öka acceptansen för att rovdjuren finns och blir fler. Det är det som Viltskadecenter försöker utvärdera.
Nu är den första studien i världen genomförd, där nästan 700 människor som bor i 20 vargrevir fått ge sin syn på vargfrågan, efter att myndigheterna gett bidrag till stängsel.

Jens Karlsson, rovdjursforskare Grimsö Viltskadecenter, berättar att ett resultat är att de hårdaste motståndarna som bor i vargrevir mjuknat en aning. 

Totalt 730 000 kronor kommer Länsstyrelsen i Örebro län att betala ut i år för elstängsel. Men Jens Karlsson vill varna myndigheterna att detta inte räcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".