Riktade pistol mot vakt - åtalas för hot

Den 21-åring som på nyårsnatten hotade en ordningsvakt i Örebro med pistol slipper åtal för mordförsök, trots att han siktade mot vaktens huvud och tryckte av. Åklagaren tycker inte att det går att bevisa att mannen verkligen ville döda vakten.
Det var utanför en fest på Tullängsskolan som 21-åringen dök upp med sin pistol. Först sköt han några skott i luften och enligt åtalet riktade han sedan skjutvapten mot vaktens huvud och hotade att döda honom. Sedan tryckte 21-åringen på vapnets avtryckare. Men det kom aldrig något skott eftersom magasinet trillat ur pistolen. Ordningsvakten säger i förhör att han var övertygad om att han skulle dö. Han mår fortfarande mycket dåligt efter händelsen och är sjukskriven. 21-åringen var till en början misstänkt för mordförsök, men nu när han åtalas ändras rubriceringen till hot eftersom åklagaren Göran Edlund inte tycker att det går att bevisa att 21-åringen planerade att döda. Dessutom är det svårt att bevisa om magasinet verkligen var kvar i pistolen när den riktades mot ordningsvakten. Nu åtalas alltså 21-åringen för hot istället, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse. Han åtalas också för vapenbrott eftersom han inte hade tillstånd att ha pistolen. Han har i förhör sagt att han hade vapnet för att han kännt sig hotad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".