Svår vinterkräksjuka i år

Flera hundra länsbor har sedan före jul drabbats av den så kallade Vinterkräksjukan. Säsongens vinterkräksjukan har drabbat fler personer i Sverige än under tidigare år och Smittsskydsinstitutet har därför begärt en kartläggning av sjukdomens härjningar från samtliga sjukhus i landet.
Hans Fredlund, smittsskyddsläkare på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, tycker att de problem sjukdomen orsakar under de senaste två åren har ökat på daghem och äldreboenden, men att det fortfarande är konstant på sjukhusen. För att undvika att smittan kommer in på sjukhus kan man skärpa hygienen, men framför allt se till att inga smittade kommer in, säger Hans Fredlund. Det är en extra besvärlig smitta att få in på sjukhus eftersom i stort sett alla smittas av den. Den som drabbas av vinterkräksjukan insjuknar mycket snabbt och får häftiga kräkningar eller diarré, men sjukdomen går över efter en eller ett par dagar. Enligt Hans Fredlund kommer smittan att i år försvinna automatiskt framåt våren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".