Mindre resurser vid Karlskogas dagis

Förskolorna i Karlskoga har fått det sämre de senaste tio åren. Det visar en ny utredning som gjorts av Ralf Dahl, barn- och utbildningsförvaltningens chef i Karlskoga.
I sin utredning konstaterar Ralf Dahl att personalen har minskat från 7 heltidstjänster per 34 barn i början av nittiotalet till 6,25 tjänster per 38 barn. Men inte nog med att barnen har blivit fler och personalen färre, medelåldern på barnen har dessutom sjunkit, eftersom sexåringarna försvunnit till sexårsverksamheten, och yngre barn gör i allmänhet arbetet tyngre på förskolorna. För 4,5 år sen togs planeringstiden bort, för att kommunen skulle kunna spara pengar genom att minska på personalstyrkan. Om den kommer tillbaka skulle kvaliteten i verksamheten öka, skriver Ralf Dahl i sin utredning. Om dessutom personalen ökar med en tjänst per förskola skulle förskolorna i Karlskoga ha en möjlighet att leva upp till de krav som läroplanen faktiskt ställer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".