Städbolag villiga bryta mot lagen

Flera städbolag i Örebro län kan tänka sig att ställa upp med  att erbjuda städare som inte har invandrarbakgrund, om deras kunder önskar det. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Örebro gjort. Två tredjedelar av städbolagens chefer svarade ja på frågan om det går att få en städare som inte är invandrare. Det innebär att de då bryter mot lagen.

Fyra av sex bolag svarade att det inte var några problem att ordna en städare utan invandrarbakgrund, om det var vår önskan. Därmed bröt de mot lagen om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet, och riskerar att bli skadeståndsskyldiga till sina utrikesfödda anställda.

Enligt diskrimineringsombudmannen, DO, borde städbolagen istället aktivt ha tagit avstånd från vår begäran och klart och tydligt sagt nej.

När städcheferna sedan blev uppringda igen och vi förklarade att det var Sveriges Radio som ringt första gången och att de hade brutit mot lagen, var det två av dem som ångrade sig. De andra två stod på sig och sa att det är kundens önskemål som styr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".