Mördad lärare uppmanade till högre studier

En ljusmanifestation hölls på Stortorget i Örebro på torsdagskvällen för att hedra minnet av den avlidne universitetslektorn, Fuat Deniz, som mördades på Örebro Universitet i tisdags. Det var en manifestation som initsierats av flera vänner och kollegor.

Läraren Fuat Deniz har spelat en stor roll när det gäller att få assyriska ungdomar i Sverige att studera.
Under 90-talet föreläste han för tusentals ungdomar inom assyriska ungdomsförbundet, som då drev en kampanj för att få ungdomar att läsa vidare.

Det assyriska Ungdomsförbundet har som en av sina målsättningar att hjälpa assyriska ungdomar att integreras i det svenska samhället. Bland de assyriska invandrarna finns det ingen tradition av universitetsstudier och enligt Abraham Staifo, som själv var aktiv i förbundet på 1990-talet, var Fuat Deniz en av de första assyrirerna i Sverige som valde en akademisk karriär.

Det var därför han inbjöds att föreläsa på veckoslutskurser och sommarläger över hela Sverige. Hans budskap var klart,  studier är en nödvändighet för att lyckas som invandrare.

Abraham Staifo berättar att Fuat Deniz blev en av hans egna förebilder när han valde högre studier som nu lett fram till att han är ledarskribent på Göteborgs-Posten. Och när Abraham Staifo i dag ser tillbaka på den kampanj för högre studier som han och den nu avlidne Fuat Deniz var med och drev, så tycker han att den har gett ett bra resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".